3Şi, când era în Betania, în casa lui Simon Leprosul, pe când stătea la masă, a venit o femeie având un vas de alabastru cu mir de nard curat, foarte scump; şi, spărgând vasul de alabastru, a turnat mirul pe capul Lui. (Marcu 14:3-6)

 

Mirul de nard era o plantă aromată, iar rădăcinile sale erau folosite în zilele lui Iisus pentru a face un parfum aromat, costisitor și unguent. Planta crește în munții Himalaya la o altitudine de la 3.352 metri la 5.181 de metri. Timp de secole, a fost folosită de hinduși ca medicament și parfum și a fost o marfă comercializată activ. Deoarece a trebuit să fie transportat peste 9.000 de km pentru a ajunge în Palestina, a fost vândut cam la patru sute de dinari pe ½ kg ($750 pe uncie [picătură] astăzi). Aceasta a făcut-o mai valoroasă decât aurul.

Acest unguent valora cel puțin de două ori și jumătate mai mult decât cei treizeci de arginți primiți de Iuda pentru trădarea Domnului, motiv pentru care era atât de supărat. Lui nu-i păsa de săraci. El a fost trezorierul pentru Iisus și a dorit ca banii pe care parfumul îi făcea, să fie în geanta lui pentru a-i putea fura.

Această istorisire dezvăluie, de asemenea, modul în care fiecare persoană îl prețuia pe Iisus. Iuda L-a apreciat pe Iisus la treizeci de arginți, dar pentru Maria, Iisus a meritat tot ceea ce trebuia să dea. Il văzuse pe Iisus ridicându-l pe fratele ei din morți și inima îi era plină de dragoste și închinare.

Reacția lui Iuda la acest act de închinare pură este tipică reacției față de închinarea multor oameni astăzi. Cei care nu pot vedea dincolo de tărâmul monetar sau fizic vor fi jigniți de manifestările de închinare ale altor credincioși. Adevărata închinare vine din inimă și implică predarea totală a tot ceea ce avem față de Domnul și Mântuitorul nostru.

Ce merită Iisus pentru tine astăzi? Când răspunzi la această întrebare, vei ști ce este cel mai important pe lista ta „de făcut”!