30El trebuie să crească, dar eu să mă micșorez. (Ioan 3:22-36)

 

Iisus a spus în Luca 7:28: „Vă spun că, între cei născuţi din femei, nu este nici unul mai mare decât Ioan Botezătorul.” Cred că povestea lui Ioan ne arată motivul principal pentru care Iisus l-a numit cel mai mare profet care a trăit vreodată.

Ioan Botezătorul a petrecut treizeci de ani în pregătire pentru lucrarea sa. El nu s-a bucurat de beneficiile normale ale copilăriei sau adolescenței. El a trăit în deșert, departe de oameni și separat pentru Dumnezeu (Luca 1:80). Apoi, în sfârșit, timp de aproximativ șase luni s-a bucurat de succes în slujire cum nici un alt om nu a avut vreodată. Mulțimile s-au adunat în pustie ca să-l audă predicând. A devenit cel mai influent om din Israel și a fost cunoscut de conducătorii romani.

Apoi, într-o zi, L-a botezat pe Iisus în râul Iordan și L-a proclamat ca fiind Mesia (Matei  3:13-17; Ioan 1:29). Din acel moment, mulțimile și chiar propriii lui ucenici au început să-L urmeze pe Iisus în număr tot mai mare. Acest lucru ar fi distrus majoritatea oamenilor; dar când a fost întrebat despre aceasta, Ioan a răspuns: „El trebuie să crească, iar eu să mă micşorez.” La scurt timp după aceea a fost încarcerat (Matei 4:12) și după un an și jumătate într-o celulă întunecată, a fost decapitat.

Măreția lui Ioan nu a stat în succesul său, ci în succesul altuia. Iisus i-a datorat o mare parte din succesul Său lucrărilor pregătitoare ale lui Ioan. În societatea noastră conștientă de celebrități, puțini oameni doresc să fie cântărețul de rezervă sau managerul de scenă. Am adoptat o mentalitate că, dacă nu suntem în lumina reflectoarelor, suntem nimic. Acesta nu este modul în care Iisus vede lucrurile! El a învățat în Matei 23:11: „Cel mai mare dintre voi va fi slujitorul vostru.”

Cu siguranță Ioan Botezătorul a fost cel mai mare profet pentru că a fost un mare slujitor al lui Iisus. Viața lui și lauda lui Iisus pentru el este tot ce ai nevoie pentru a te inspira de a fi un mare slujitor pentru Iisus și pentru toți cei pe care îi întâlnești astăzi.