Şi apostolii au spus Domnului: Măreşte-ne credinţa. (Luca 17:5)

 

Este foarte interesant de menționat că apostolii i-au cerut lui Iisus să le crească credința după ce El a vorbit despre iertare. Ei au observat toate minunile frumoase pe care le-a făcut și totuși aceasta nu i-a inspirat niciodată să ceară o mai mare credință. Adevărat, a umbla în dragoste și iertare față de ceilalți necesită la fel de multă credință ca orice miracol pentru care vom crede vreodată.

Baza iertării este dragostea și mila lui Dumnezeu. Îi putem iubi si ierta pe ceilalti doar pentru că Dumnezeu ne-a iubit prima dată și ne-a iertat. Dacă nu umblăm în dragostea și iertarea lui Dumnezeu pentru noi înșine, nu le vom putea oferi altora. El ne-a iubit când eram (și uneori suntem încă) nevrednici, și El ne-a iertat înainte să ne pocăim sau să ne cerem iertare.

Scripturile ne învață să iertăm așa cum ne-a iertat Hristos. Dumnezeu ne-a oferit iertarea, pe când eram încă păcătoși, prin urmare iertarea ne-a fost oferită necondiționat. În mod asemănător, trebuie să-i iertăm pe alții pentru greșelile lor, așa cum Dumnezeu ne-a iertat greșelile noastre. Iertăm chiar dacă cealaltă persoană se căiește sau dorește iertarea noastră sau nu.

Numai Dumnezeu poate aduce o persoană la pocăință, să o salveze și să o restaureze. Între timp, partea noastră este să îi iubim și să îi iertăm așa cum El ne iubește și ne iartă. Acest lucru necesită o mare credință! În același timp, în timp ce trebuie să iubim și să iertăm mereu, este posibil ca Duhul Sfânt și Cuvântul să nu ne facă să continuăm relația. De exemplu, dacă partenerul nostru de afaceri ne fură, nu o dată, ci de mai multe ori, după ce l-am iertat, trebuie să ne separăm de parteneriatele cu el. Iertarea este necondiționată, dar restaurarea unei relații are condiții evlavioase precum pocăința adevărată și încrederea redobândită.

Astăzi, fii înțelept în relațiile tale. Poți să umbli în dragoste și iertare și, în același timp, să iei decizii cu privire la relațiile tale care te vor feri de vătămare și suferință emoțională.