6Dar El, răspunzând, le-a spus: „Bine a profeţit Isaia despre voi, făţarnicilor, după cum este scris: «Poporul acesta Mă onorează cu buzele, dar inima lui este departe de Mine.” (Marcu 7:6-9)

 

O definiție biblică a unui ipocrit este cineva ale cărui cuvinte și acțiuni nu corespund. Ipocriții joacă rolul unui creștin sau cred în Cuvântul lui Dumnezeu, dar nu le vor face pe ambele. Fie nu acționează în ceea ce știu că este adevărat, fie nu cred în inimile lor ceea ce spun și fac – ei doar fac aceasta pentru a părea neprihăniți și sfinți. Doar atunci când mărturisirea lor și ceea ce fac din inima lor sunt în concordanță cu Cuvântul lui Dumnezeu, ei sunt cu adevărat mântuiți. (Romani 10:9-10)

Cuvântul ipocrit provine de la cuvântul grecesc hupokrites, care înseamnă „interpretarea unui rol pe scenă; un actor.” Era un obicei ca actorii greci și romani să folosească măști mari atunci când jucau, pentru a-și deghiza adevărata lor identitate. Prin urmare, ipocrizia a devenit „înfățișarea credințelor, sentimentelor sau virtuților pe care cineva nu le deține și nu le posedă; insecuritate.”

În societatea noastră a devenit o obișnuință să ne ascundem sentimentele reale în spatele unei măști fățarnice. Deși ar trebui să fim atenți și să nu spunem în mod intenționat lucruri pentru a jigni oamenii, există un timp și un loc pentru a spune adevărul, chiar dacă nu este popular. În Levitic 19:17, Domnul a spus: „Să nu urăşti pe fratele tău în inima ta; să mustri în vreun fel pe aproapele tău şi să nu permiţi păcat asupra lui.” Acest verset spune că dacă noi eșuăm să-l mustrăm pe fratele nostru atunci când vedem că păcatul se apropie, îl vom urî.

Mulți oameni și-au ascuns adevăratele sentimente față de rău sub pretextul, „Îi iubesc prea mult pentru a le răni sentimentele.” Adevărul este că se iubesc prea mult pentru a risca să fie respinși. Aceasta este ipocrizie. Motivele, nu acțiunile, sunt de obicei ceea ce fac ca o persoană să fie ipocrită. Fie ca dragostea lui Dumnezeu să fie motivația ta astăzi și în fiecare zi.