1Iar după ce s-a născut IIsus în Betleemul Iudeii, în zilele împăratului Irod, iată, au venit niște magi din răsărit la Ierusalim, 2zicând: „Unde este cel ce s-a născut Împărat al iudeilor? Fiindcă i-am văzut steaua în răsărit și am venit să ne închinăm Lui.” (Matei 2:1-11)

 

Este remarcabil faptul că acești oameni din Orient ar interpreta aspectul oricărei stele, indiferent de cât de neobișnuită ar fi, ca semn al nașterii lui Mesia evreiască. Ce știau ei despre profeția evreilor?

Matei 2:1 îi numește pe acești oameni, „oameni înțelepți.” Cuvântul actual folosit în textul grecesc este ”magos,” care era de origine străină, denotând un magian (de aici provine cuvântul magi), sau un om de știință sau magician din Orientul Mijlociu. În general, se crede că provin din Persia. Acest lucru este semnificativ, deoarece Babilonul a fost locul în care Daniel a fost luat captiv și ridicat deasupra tuturor magicienilor. El a ieșit victorios din groapa cu lei și a câștigat reputația de cel mai mare înțelept dintre toți (Daniel 6). În cele din urmă, el a fost promovat să fie șeful tuturor înțelepților. (Daniel 2:48)

Daniel a fost profetul căruia Dumnezeu i-a dat interpretarea profeției celor șaptezeci de săptămâni ale lui Ieremia, care au indicat venirea lui Mesia (Daniel 9:2, 24-27; Ieremia 25:11). În calitate de șef al magilor (sau al oamenilor de știință) din Persia, Daniel a făcut cunoscute aceste cunoștințe colegilor săi. Fără îndoială, de-a lungul secolelor, succesorii lui au continuat să-i studieze profeția și au anticipat evenimentul. Este foarte de înțeles că apariția unei stele noi care se mișcă într-un mod diferit ar fi luată ca un semn special al nașterii evreului Mesia.

Cărturarii evrei religioși au fost luați prin surprindere, dar magii persani nu au fost. Studiau Cuvântul lui Dumnezeu prin Daniel. Cuvântul ne face înțelepți spre mântuire. (2 Timotei 3:15)

Lasă Cuvântul să te instruiască astăzi și vei fi înțelept să iei decizii bune și să cunoști timpurile în care te afli.