17Şi când şi-a venit în fire, a spus: Câţi angajaţi ai tatălui meu au pâine din abundenţă iar eu pier de foame! (Luca 15:11-17)

 

Cuvântul lui Dumnezeu ne arată clar că plata păcatului este moartea (Romani 6:23). Romani 1:18-20 dezvăluie că, chiar și cei care nu știu Cuvântul lui Dumnezeu au o cunoaștere intuitivă a binelui și a răului, și a judecații lui Dumnezeu împotriva păcatului. Prin urmare, pentru ca oricine sa trăiscă în păcat, așa cum este descris de acest fiu risipitor, trebuie să fie înșelați. Aceasta este exact ceea ce Biblia spune că este cazul în 2 Corinteni 4:4. Când Iisus a spus: „și-a venit în fire,” se referea la înșelăciunea înlăturată și la ochii spirituali ai fiului fiind deschiși.

Ca și în această istorisire a fiului risipitor, tragedia îi duce adesea pe oameni în înșelăciune și înapoi în simțurile lor. Nu este faptul că Dumnezeu trimite tragedia. Dumnezeu a vorbit prin profetul Ieremia: „Calea ta şi faptele tale ţi-au adus aceste lucruri asupra ta” (Ieremia 4:18). Cu toate acestea, situațiile tragice ilustrează clar că „nu ţine de omul care umblă să îşi îndrepte paşii săi” (Ieremia 10:23), și ne pot determina să căutăm în altă parte pentru ajutor. Deși întoarcerea către Dumnezeu este întotdeauna benefică, loviturile grele nu sunt cel mai bun profesor.

Pavel a spus în 2 Timotei 3:6-17: „Toată scriptura este dată prin insuflarea lui Dumnezeu şi este folositoare pentru doctrină, pentru mustrare, pentru îndreptare, pentru educare în neprihănire, ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit, deplin înzestrat pentru toate faptele bune.” Cuvântul lui Dumnezeu a fost dat pentru mustrare și corecție, iar dacă ne vom supune lui, putem „fi perfecti, bine înzestrați,” fără a fi nevoie să trăim mai întâi tragedia.

Astăzi poți fi învățat, corectat și instruit de Cuvântul lui Dumnezeu. În acest fel, poți lua decizii bune care vor evita eșecul și calamitatea și nu numai că îți vor oferi succes și bucurie, dar îi vor binecuvânta pe cei din jurul tău.