25dar, în timp ce oamenii dormeau, vrăjmaşul lui a venit şi a semănat neghină printre grâu şi a plecat. (Matei 13:24-30)

 

Neghina despre care vorbește Iisus se referă la un soi de mălură din Lumea Veche, care este otrăvitoare. Practic, toate grânele sunt aproape de nediferențiat de neghină atunci când ies primele frunze din pământ. În momentul în care neghina se poate deosebi, aceasta este atât de bine înrădăcinată încât smulgerea ei ar însemna smulgerea grânelor roditoare de lângă ea. Prin urmare, în versetul 30, Iisus ne avertizează să lăsăm atât grâul cât și neghina să crească împreună până la seceriș. La acel moment neghina vor fi lungă și neagră în contrast cu grâul, și sunt ușor de despărțit.

Desigur, Iisus a folosit acest lucru ca un exemplu al modului în care unii oameni vor spune că sunt creștini, dar, pe măsură ce trece timpul, vei vedea că nu au produs nici un rod evlavios. De fapt, prezența lor nu a provocat decât conflicte și diviziuni. Satan se infiltrează în secret în biserică, cu unii dintre adepții săi, cu scopul de a împiedica influența bisericii. Aceasta a fost o strategie mai eficientă decât opoziția directă.

De asemenea, vor mai fi și cei amăgiți și neștiutori care nu sunt născuți din nou. Iisus ne avertizează să nu încercăm să îi eliminăm, mai ales că nu este întotdeauna posibil să discernem inimile altor oameni. În încercarea de a distruge această neghină, am putea să-l jignim pe unul dintre „copiii” lui Hristos și am face ca adevărata credință să se clatine.

Este important să conștientizăm că, acești copii ai lui Satan sunt plasați printre copiii lui Dumnezeu. Cea mai bună strategie este să predici Cuvântul lui Dumnezeu fără să-l diluezi. Frații falși nu vor suporta o doctrină solidă. Fie vor fi convinși în ei înșiși și își vor preda complet inimile și viața lui Iisus, fie vor pleca.