34Ei deci I-au zis: „Doamne, dă-ne întotdeauna această pâine.” (Ioan 6:31-35)

 

Este posibil că acești iudei așteptau ca Iisus să facă să cadă mana peste ei, așa cum a făcut-o Dumnezeu pentru strămoșii lor în pustie. La urma-urmei, cine putea hrăni cinci mii de bărbați cu un mic prânz ar trebui să poată produce mană. Ei încă se gândeau la hrana fizică.

Cuvântul mană înseamnă „ce este aceasta?” Copiii lui Israel au spus: „Aceasta este mană, pentru că nu ştiau ce era.” (Exod 16:15). Mana a fost un aliment hrănitor care apărea pe pământ în fiecare dimineață, la scurt timp după ce copiii lui Israel au părăsit Egiptul și au început cei 40 ani de pribegie în pustie. Moise a numit-o, „Pâine pe care Domnul v-a dat să o mâncați.” (Exod 16:15)

Mana era mică și rotundă, ca semințele de coriandru; și era albă sau gălbuie, ca bedelium. Era adunată în fiecare dimineață și trebuia să fie folosit în acea zi, altfel se strica și avea viermi. Excepția era în a șasea zi, când puteau să adune și pentru Sabat, și nu se strica. (Exod 16: 22-26)

„Și Iisus le-a spus: Eu sunt pâinea vieții.” (Ioan 6:35). Oamenii căutau să se materializeze bucăți de pâine, ceea ce ar fi fost miracol uimitor; dar aceasta ar fi fost nesemnificativ în comparație cu miracolul manifestat în fața lor. Ei vorbeau cu cea mai mare minune pe care Dumnezeu a făcut-o vreodată, dar erau orbi față de ea. Tot ceea ce puteau să vadă era ceea ce aveau nevoie și ce Iisus le putea oferi.

De multe ori, intenționăm atât de mult să-L căutăm pe Dumnezeu într-un singur domeniu încât uităm cea mai mare minune dintre toate, care este dragostea și răscumpărarea care ne este dată de Dumnezeu prin Fiul Său. Astăzi, ia în considerare cum ar fi fost viața fără Iisus și cum viața ta a fost transformată, deoarece El este Domnul și Mântuitorul tău.