22Şi Iisus, răspunzând, a spus: „Nu ştiţi ce cereţi. Puteţi să beţi paharul pe care îl voi bea Eu?“ Ei I-au spus: „Putem.” (Matei 20:17-25)

 

Cuvântul grecesc pentru botez este baptizo. Josephus a folosit cuvântul pentru a descrie orașul Ierusalim ca fiind „copleșit” sau „cufundat” în distrugere de către romani, iar Plutarch (de asemenea, secolul I) a folosit acest cuvânt pentru a se referi la o persoană care este „cufundată” în mare. În Septuaginta (versiunea greacă a Vechiului Testament), baptizo este folosit pentru a-l descrie pe  Naaman scufundându-se în râul Iordan (2 Împărați 5:14). De la greacă clasică la greacă din Noul Testament, s-a păstrat același sens de bază: „a cufunda, a scufunda, a se afunda sau a plonja.” Iisus a întrebat ucenicii dacă pot fi cufundați și botezați în aceleași suferințe pe care El avea să experimenteze.

În acel moment ucenicii nu aveau idee despre cât va suferi Iisus pentru ei. Pentru ei era de neconceput ca El să fie vreodată luat și executat de cei despre care făcuse referire timp de trei ani, El făcând minuni zilnic. Aceasta este și o imagine a vieții noastre creștine. Îl avem pe Făcătorul Miracolelor care trăiește în noi, și totuși suferim pentru numele Lui. Îi conducem pe oameni la mântuire, îi  vindecăm pe bolnavi, alungăm demoni, îi hrănim pe cei flămânzi, îi îmbrăcăm pe cei săraci – și totuși suferim uneori.

Oamenii vorbesc despre noi și ne jenează. Uneori ne trădează și ne fură. Dar suferința noastră nu este ca a oamenilor „normali” pentru că împărtășim suferințele Lui. Viața noastră nu este a noastră (1 Corinteni 6:19) și, la fel ca Iisus, suferim pentru bucuria pusă înaintea noastră (Evrei 12:2). Știm că viitorul nostru este eternitatea cu El în ceruri, și știm că în timp ce suntem aici, umblăm în victoria pe care El a obținut-o deja pentru noi în orice situație cu care ne confruntăm.

Dacă participi la suferințele Domnului, dacă oamenii îți îngreunează viața pentru că Îl iubești și Îl slujești, vei împărtăși recompensele Lui. Având în vedere acest lucru, astăzi poți striga și te poți bucura cu adevărat, în perioadele de suferință, de dragul Său.