Şi soarele s-a întunecat şi perdeaua templului s-a rupt prin mijloc. (Luca 23:45)

 

Perdeaua era de la tavan la podea, de la perete la perete și separa Sfânta Sfintelor de Locul Sfânt din Templu. Templul lui Solomon avea înălțimea de 14 metri (1 Împărați 6:2), dar Irod i-a crescut înălțimea până la 18 metri conform scrierilor lui Josephus, un istoric din secolul I. Prin urmare, în funcție de standardul pe care îl utilizezi pentru a converti cot-ul (unitate de măsură antică, egipteană), această perdea avea undeva între 18-28 metri înălțime.

Este semnificativ faptul că această perdea s-a rupt de sus în jos (Matei 27:51; Marcu 15:38). Nimeni nu a putut rupe perdeauna în acest mod. Cu siguranță Dumnezeu a fost cel care a rupt perdeaua. Este, de asemenea, semnificativ faptul că timpul în care această perdea a fost sfâșiată corespunde exact momentului în care a murit Iisus pe cruce.

Evrei 9:1-9 ne spune că perdeaua separa Sfânta Sfintelor, unde se afla Dumnezeu, de restul Templului, unde se aflau oamenii. Aceasta înseamnă că omenirea a fost separată de Dumnezeu prin păcat (Isaia 59:1-2). Doar marelui preot i-a fost permis să treacă dincolo de această perdea și doar o singură dată pe an (Exod 30:10; Evrei 9:7). Acest lucru Îl simboliza pe Mesia, care va intra în prezența lui Dumnezeu pentru noi și va fi ispășirea pentru păcatul nostru.

În momentul în care Iisus Hristos a murit, perdeaua a fost ruptă în două, dezvăluind că sacrificiul a fost făcut și nu mai există o separare între Dumnezeu și tine. Iisus a sfâșiat perdeaua în două, adică trupul Său (Evrei 10:20), și a deschis calea către Tatăl prin El însuși – felul în care mergi în prezența Lui astăzi. Bucură-te și veselește-te în aceasta!