28Şi Eliab, fratele său cel mai mare, a auzit când a vorbit el cu bărbaţii aceia şi mânia lui Eliab s-a aprins împotriva lui David şi a zis: „De ce ai coborât? Şi cu cine ai lăsat acele puţine oi în pustiu? Cunosc mândria ta şi răutatea inimii tale; pentru că ai coborât ca să vezi lupta.” (1 Samuel 17:28-30)

 

Furia lui Eliab a fost mai mult decât să creadă că David a abandonat oile tatălui lor pentru a vedea bătălia. Eliab era fiul cel mai în vârstă, și el era acolo când Samuel a trecut pe lângă el și l-a uns pe David (1 Samuel 16:13). Dumnezeu l-a ales pe fratele mai mic să fie rege, așa că a fost gelos pe David.

„Numai prin mândrie vine cearta.” (Proverbe 13:10). Dragostea lui Eliab pentru el însuși l-a determinat să îl critice aspru pe fratele mai mic. Îi era teamă pentru că dacă David avea dreptate, atunci Eliab era un laș. El a trebuit să condamne cuvintele lui David, sau ar fi fost condamnat! Acesta este exact motivul pentru care religioșii auto-neprihăniți L-au atacat întotdeauna pe Iisus. Inima Sa pură de înțelepciune și compasiune i-a pus tot timpul sub condamnare.

Puritatea inimii către Dumnezeu provoacă persecuții religioase. Dacă arunci o piatră într-o haită de câini, cel care scheaună cel mai tare este cel care a fost lovit. În același fel este cu persecuția. Cei care protestează cel mai tare sunt cei care simt presiunea convingerii Duhului Sfânt atunci când aud un credincios rostind adevărul.

Înainte de a-i putea învinge pe giganții din viața ta, trebuie să suporti observațiile critice ale altora – în special propria ta familie. Dacă David nu ar fi depășit criticile fratelui său mai mare, nu l-ar fi învins niciodată pe Goliat. Dacă Iisus S-ar fi compromis în a le face plăcere evreilor religioși, El nu ar fi mers niciodată pe Cruce și nu ar fi învins păcatul și moartea pentru noi.

Înțelegerea faptului că persecuția este de fapt un act defensiv al unei persoane aflate sub convingere te va ajuta să te concentrezi și să lupți cu adevăratele bătălii de astăzi.