1Atunci Iisus a vorbit mulţimilor şi ucenicilor Săi, (Matei 23:1-39)

 

Matei 23 conține cea mai gravă mustrare a liderilor religioși iudei pe care a dat-o Iisus vreunui grup. El i-a mustrat pentru ipocrizia lor, inimile grele și lipsa totală de înțelegere a lui Dumnezeu, a Cuvântului Său și a căilor Sale. Matei ne spune că a făcut acest lucru public înaintea mulțimii, chiar în fața oamenilor pe care ipocriții au vrut să-i impresioneze și să-i controleze.

Iisus avusese multe lupte anterioare cu cărturarii și fariseii. În această zi , întâlnirea a început cu preoții cei mai de seamă și liderii care provocau autoritatea lui Iisus. El i-a uimit răspunzând cu o întrebare care le-a contestat autoritatea lor. A folosit apoi trei pilde pentru a ilustra că liderii iudeilor au respins guvernarea lui Dumnezeu în viața lor, în ciuda actelor lor religioase și elavioase.

Fariseii au contracarat prin a-L ispiti pe Iisus cu o întrebare despre plata impozitelor către guvernul roman. Apoi saducheii au încercat să-L oprească pe Iisus cu o întrebare despre înviere. În cele din urmă, un avocat a încercat să-L prindă cu o întrebare despre cea mai mare poruncă. Iisus s-a descurcat atât de bine în fiecare încercare, încât „din acea zi, nimeni n-a mai îndrăznit să-I pună întrebări.” (Matei 22:46).

Ca și credincios, s-ar putea să fi întâlnit necredincioși care au încercat să te prindă așa cum acești oameni religioși au încercat să-L prindă pe Iisus. Diavolul îi va folosi pe acești oameni pentru a încerca să te facă să te îndoiești de ceea ce crezi. Dar Biblia spune că Iisus este „făcut pentru noi înțelepciune” şi răscumpărare,’](1 Corinteni 1:30) și același Duh care l-a înviat pe Iisus din morți locuiește în tine (Romani 8:11). Aceasta înseamnă că poți răspunde la orice întrebare pe care o aruncă cineva spre tine! Fii încrezător astăzi că poți rămâne puternic în credința ta, indiferent de întrebarea care apare.